2012. április 25., szerda

4 tuti ruhaszín

Íme négy nagyszerű árnyalat, melyekkel nem lőhetsz divatbakot.


Padlizsán
 

"Vannak színek, amelyek bármely tónusú bőrnél és hajszínnél beválnak, mivel a színspektrum közepén található - vagyis se nem túl meleg, se nem túl hideg színről beszélünk" - mondja Leatrice Eiseman, a The Color Answer Book c. könyv szerzője és a Pantone Color Institute vezetője, amely intézetet jelenleg az első számú nemzetközi szaktekintélyként tartják számon. A kérdéses szín tehát a padlizsán (Pantone 19-2311 TC). Eiseman szerint ez a szín a "tökéletes lila", mivel hihetetlenül sokoldalú, hasonlóan a feketéhez, a sötétbarnához vagy pedig a tengerkék árnyalatokhoz.
Valódi piros


Bill Blass dizájner egyszer azt mondta: "Ha nem vagyunk biztosak, mit válasszunk, válasszuk a piros színt". És igaza is van. Nemcsak, hogy a forgalomirányításban van ennek a színnek óriási jelentősége, hanem adott esetben még a győzelemhez is hozzásegíthet bennünket - ezt állítják legalábbis az angliai Durham Egyetem kutatói, akik egy vizsgálat során azt derítették ki, hogy atléták a versenysportágakban jóval nagyobb számban nyertek, ha pirosban voltak, mint társaik, akik más színeket viseltek. A Pantone 19-1664 TC mindenkin jól áll, mivel a színspektrum közepén foglal helyett, a hűvös meggyvörös és a meleg, vöröses narancssárga között.
Pávakék


A színkör egymással szembenéző pontjain található színek egymást erősítik, ezért néz ki például olyan jól az eper, ha zöld tárolóedényben árulják az áruházak polcain. Nem meglepő, hogy ez a pávakék szín - Pantone 19-4227 TC - amely egyébként a rózsaszínnel szemben található meg a színkörön, a bőr mellett egy egészséges színkombinációt eredményez. Ráadásul jóval sokoldalúbb szín, mint egy világos, nyárias türkiz, úgyhogy még ősszel is viselhetjük fekete, barna és egyéb semleges színekkel együtt.

Lágy rózsaszín



Akik szeretnek rózsaszínt álmodni, még azoknak is be kell látni, hogy Molly Ringwald báli ruháját illető színválasztása a filmben (16 szál gyertya) nem volt a legszerencsésebb - persze ha egy kissé finomabb árnyalat mellett döntött volna, mondjuk valahol a világos pink és a barackszín között, akkor sokkal természetesebb hatást keltett volna. Ez a rózsaszín (Pantone 15-1515 TC) kiemeli viselője arcának természetes arcpírját, így az illető valóban ragyoghat ebben a színösszeállításban. A sminkeléssel foglalkozó szakemberek, mint például Sonia Kashuk New York-i sminkmester rúzsban is hasonló színt ajánl kuncsaftjainak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése